Totalt antall sidevisninger

tirsdag 4. november 2014

Bildefortelling i skolen

Jeg har laget en digital bildefortelling ved bruk av Windows Movie Maker. Windows Movie Maker et et digitalt produksjonsverktøy der man kan lage bildefortellinger. Ved å ta i bruk dette programmet kan man på en enkel måte lage og dele egne filmer.


I min digitale bildefortelling har jeg lagt ved et egenprodusert dikt til relevante bilder, i tillegg til at jeg har bakgrunnsmusikk. Jeg har skrevet et dikt om fjellet, der 13 av de 16 bildene i bildefortellingen er fotografert av undertegnede. Bildene i fortellingen er fra ulike plasser. Noen av bildene er fra Svartvatn (Evensgårdfjell i Saltdal kommune), hvor mine foreldre har hytte. Et par av bildene er fra Saltfjellet (fjellområde som skiller regionene Salten og Helgeland), mens de resterende bildene jeg selv har tatt er fra Keiservarden i Bodø. Som bakgrunnsmusikk har jeg valgt en av mine favorittsanger fra den italienske pianisten og komponist Ludovico Einaudi. Det er en rolig og harmonisk låt, som fremhever stillheten og trivselen man ofte opplever når man vandrer i fjellet.


Jeg ser utvilsomt gevinsten ved å bruke bildefortelling som fremstillings- og arbeidsform i skolen. Gjennom en bildefortelling har flere ulike muligheter til å lage faglige opplegg på en kreativ og inspirerende måte. Elever kan bruke bildefortelling til å presentere ulike typer tekster de selv har produsert. Ved å la elevene produsere et arbeid gjennom en digital bildefortelling, får de i tillegg utviklet sine digitale ferdigheter. I læreplanen for Kunnskapsløftet (LK06) er det som kjent definert fem grunnleggende ferdigheter: å kunne skrive, å kunne regne, å kunne lese, muntlige ferdigheter og digitale ferdigheter. Ved å la elevene arbeide med å produsere egne bildefortellinger i f.eks. Movie Maker, kan det bidra til å utvikle flere av elevenes grunnleggende ferdighetene i LK06. 

Kunnskapsløftet sier følgende om digitale ferdigheter:

"Digitale ferdigheter vil si å kunne bruke digitale verktøy, medier og ressurser hensiktsmessig og forsvarlig for å løse praktiske oppgaver, innhente og behandle informasjon, skape digitale produkter og kommunisere. Digitale ferdigheter innebærer også å utvikle digital dømmekraft gjennom å tilegne seg kunnskap og gode strategier for nettbruk (LK06).


Bildefortellinger kan enkelt tilpasses ulike elever og klassetrinn. Med dette mener jeg både i forhold til elevenes arbeid med bildefortelling, og innholdet i lærerens bildefortelling. Det er ulike programmet man kan bruke, med ulik vanskelighetsgrad. Til å begynne med kan det være gunstig å oppfordre elevene til å kun kombinere modalitetene bilde og tekst. Videre kan man utfordre elevene til å kombinere bilde, verbaltekst, film og lyd. Som lærer er det vesentlig å tilpasse innholdet i bildefortellingen til elevene på trinnet. For min del, har jeg som allerede nevnt skrevet et dikt om fjellet, samt lagt ved relevante bilder. I bildefortellingen leser jeg også opp diktet, slik at jeg har kombinert bilde, tekst, musikk og tale. Bildefortellingen min er relevant for elever på mellomtrinnet.

3 kommentarer:

Kristin sa...

Fint at du har skrevet dikt! Passer helt sikkert fint å produsere bildefortelling av det, ettersom musikk kan gi en tilleggsdimensjon til ord. Tenker også at digitale fortellinger kan være fint for elever som har behov for tilpasset opplæring, for er man ikke trygg på skriflig formidling kan man enten velge den muntlige, eller fortelle gjennom bilder og musikk. Alle vil kunne mestre det så sitt nivå.

Elisabeth sa...

For ett flott innlegg om bildefortelling. Jeg synes at du har gjort en spennende vri ved å lage bildefortelling til et selvlaget dikt. Dette viser i hvilke bredde dette verktøyet kan brukes. Det er bare fantasien som setter grenser. Det er som du sier en arbeidsmåte der eleven får utviklet flere ulike ferdigheter på et mer tilpasset nivå.

Reidarious sa...

Takk for det, Kristin og Elisabeth! :-) Hensikten med en rolig bakgrunnslåt er helt klart å løfte opplevelsen lytteren får. Denne arbeidsmetoden er både spennende, og som lærer står man relativt fritt til å variere innholdet i bildefortellingen.